EnglishMalay

MyReaders – Perjuangan Untuk Dunia Celik Sepenuhnya

Pembaca Saya-VSCO

Bagi ibu bapa, matlamat terbesar mereka adalah untuk memastikan masa depan anak mereka cerah, ramai yang berkorban dalam kehidupan mereka sendiri untuk menyediakan ini untuk anak-anak mereka terutama dalam soal pendidikan.

Ciri bulan ini ialah MYReaders sebuah organisasi bukan untung dan pelanggan lama kami. Fokus mereka adalah untuk memastikan setiap kanak-kanak di Malaysia diberi peluang untuk belajar membaca dalam bahasa Inggeris.  

Kami bercakap dengan Rachel dan memintanya memperkenalkan kepada kami tentang organisasi itu;

“MYReaders secara rasmi ditubuhkan pada Disember 2015. Mereka bekerjasama dengan komuniti dan sekolah untuk meningkatkan celik huruf dalam kalangan kanak-kanak dengan menyediakan sumber pembelajaran berkualiti tinggi dan sokongan ke arah visi bahawa setiap kanak-kanak akan dapat membaca.

Ia diasaskan oleh empat Felo Teach For Malaysia yang mengajar di sekolah menengah berkeperluan tinggi. Semasa di sekolah, mereka menyedari bahawa pelajar tidak boleh membaca ayat bahasa Inggeris asas atau mengikuti pelajaran di dalam kelas. Bersama-sama, Alex, Charis, Rachel, dan Sue Yen memutuskan untuk mencipta kit alat literasi mereka sendiri berdasarkan konteks Malaysia. Dan, bina ia menjadi program bacaan berstruktur.”

Beliau meneruskan dengan berkata, “Dari 2015 hingga 2022, MYReaders telah bekerjasama dengan komuniti di seluruh Malaysia. Kami berbangga untuk menyatakan bahawa kami telah memberi kesan kepada lebih 34,216 kanak-kanak, 1695 ibu bapa, 850 guru dan 1800 sukarelawan. Dengan sokongan berterusan, MYReaders menyasarkan untuk menjangkau lebih banyak komuniti supaya buta huruf dalam kalangan kanak-kanak menjadi isu masa lalu.”

Jelas sekali terdapat keghairahan yang tulen dalam keperluan mereka untuk memastikan pendidikan berkualiti tersedia untuk semua kanak-kanak dari semua latar belakang. Pengasas semuanya bermula dalam Teach For Malaysia (TFM), sebuah persekutuan yang membantu membawa orang ramai ke barisan hadapan sekolah dan komuniti untuk mencari penyelesaian kepada isu semasa dalam sistem pendidikan.

Kami memintanya untuk memberitahu kami sedikit tentang pengalaman yang dia alami bekerja dalam organisasi berasaskan komuniti sedemikian.

“Charis adalah rakan TFM mengajar bahasa Inggeris di sebuah sekolah menengah di Kedah. Pelajarnya yang berumur 13 hingga 16 tahun, dan dari latar belakang berpendapatan rendah, tidak boleh membaca. Pada permulaannya, setiap hari dia akan merancang aktiviti pembelajaran yang menarik tetapi mereka tidak dapat menyertainya. Dia akan melihat pelajar yang secara semula jadi cerah tetapi tidak berminat, hilang semangat dan ramai yang akhirnya tercicir dari sekolah. Oleh kerana latar belakang mereka, mereka tidak mempunyai akses kepada buku dan membaca sejak usia muda, yang kebanyakan orang yang lebih bernasib baik mengambil mudah. Mereka memulakan persekolahan dengan keadaan yang tidak berfaedah dan tanpa campur tangan yang berkesan. Trajektori hidup mereka terjejas.”

Tidak sukar untuk melihat apa yang mendorong minat mereka dengan cerita-cerita seperti ini dan ia menyayat hati kami apabila mengetahui bahawa lebih ramai lagi kanak-kanak boleh berkembang menjadi ahli masyarakat yang inovatif dan produktif yang akan membanggakan negara.

Tetapi Rachel memberi jaminan kepada kami bahawa terdapat beberapa detik yang sangat membanggakan juga. Dia memberitahu kami pengalamannya;

“Setiap kanak-kanak yang tidak sabar-sabar membaca segala-galanya pada akhir program, yang mula mengatakan bahawa mereka tidak boleh membaca dan berkembang kepada mengatakan saya boleh membaca! Masing-masing jika anak-anak ini adalah batu loncatan ke hari di mana setiap kanak-kanak berpeluang untuk menjalani kehidupan yang baik. Tahun lepas dalam projek kami yang menyasarkan 2000 pelajar dan ibu bapa daripada isi rumah berpendapatan rendah di 6 negeri, ibu bapa telah memberitahu kami bahawa mereka mempunyai kepercayaan baru terhadap keupayaan mereka sendiri untuk membimbing anak-anak mereka dalam pembelajaran.

Tetapi seperti ada saat-saat kebanggaan dan kegembiraan, pasti ada saat-saat yang sangat mencabar, yang akan membawa kepada hari-hari yang panjang dan tidak bersemangat. Rachel memberitahu kami terdapat banyak cabaran untuk matlamat ini, dan menerangkan serba sedikit tentangnya;

“Salah tanggapan atau kurangnya pengakuan, bahawa literasi rendah masih menjadi isu dalam masyarakat. Disebabkan ketiadaan maklumat yang tepat, ramai golongan masyarakat tidak sedar bahawa buta huruf merupakan masalah besar di negara kita. Ia mempunyai kesan jangka panjang terhadap individu yang terpinggir terutamanya, menghalang mereka daripada dapat melepaskan diri daripada kitaran kemiskinan. Perlu ada kesedaran yang lebih besar tentang kerumitan isu. Kami berharap ini akan memacu negara ke arah tindakan.

Kami menyokong kanak-kanak dari semua latar belakang untuk memperoleh celik huruf kerana kami percaya ia adalah kunci kepada agensi diri - keupayaan untuk membuat pilihan mereka sendiri untuk kehidupan mereka sendiri dan mengakses peluang yang sama rata."

Ia adalah sebab yang penting dan yang akan mengambil masa dan usaha semua orang untuk sampai ke penghujungnya. Ia juga mempunyai keperluan untuk terus membantu semua orang yang malangnya tidak mempunyai keistimewaan.

Mengapa Kiub Penyimpanan Diri?

"Ia membolehkan kami menjejaki aset kami - buku kerja dan buku cerita semuanya di satu tempat dan menghilangkan kebimbangan kami tentang keperluan untuk menyimpan produk dalam keadaan yang betul kerana kami mempunyai unit terkawal iklim.

Sebagai organisasi bukan untung, kami pernah menyimpan semua stok inventori kami di rumah kami kerana kami tidak mempunyai pejabat. Mempunyai penyelesaian storan telah membolehkan kami tidak bimbang tentang storan lagi.”

Apakah keperluan storan anda dan bagaimana pengalaman anda dengan perkhidmatan Cube setakat ini?

“Kami memerlukan lokasi yang selamat, mudah diakses dan berventilasi baik untuk menyimpan kit alat celik huruf kami. Walaupun kelihatan kecil pada pandangan pertama, kami terkejut dengan berapa banyak buku yang kami berjaya simpan. Kami sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang disediakan oleh Cube. Terutamanya perkhidmatan pelanggan. Kakitangan sentiasa responsif terhadap pertanyaan dan keperluan kami. Kakitangan keselamatan di lokasi juga sentiasa sangat membantu dan baik hati.”

MYReaders jelas mempunyai jalan yang sangat panjang dan sukar di hadapan mereka. Walau bagaimanapun, kami yakin bahawa dengan semangat yang membara yang memenuhi mereka dan fikiran yang jelas menetapkan matlamat mereka. Masa depan mungkin bersinar dengan ahli muda masyarakat yang celik huruf dan berpendidikan tinggi.

Bagaimanakah pembaca kami boleh menemui anda?
“Kami sedang giat mencari penyokong dan pembiaya untuk program kami bagi membolehkan lebih ramai kanak-kanak boleh membaca. Sertai kami untuk menaja komuniti atau sebagai sukarelawan untuk mengajar kanak-kanak membaca.

Jika anda ibu bapa yang mempunyai anak berumur 2 hingga 10 tahun atau bergelut untuk membaca, anda boleh membeli kit alat literasi kami menggunakan borang ini untuk menyokong kerja kami. Kit Alat Literasi MYReaders (set buku kerja dan buku cerita) – mesra disleksia dan ditulis dalam konteks Malaysia. Untuk maklumat lanjut tentang MYReaders, lawati laman web laman web.

Kit Alat Literasi MYReaders direka untuk membawa kanak-kanak daripada buta huruf kepada celik huruf. Ia terdiri daripada sebuah buku kerja, 33 buku cerita Boleh Dekod dan 15 buku cerita Pemahaman.
Kit Alat Literasi merangkumi empat Komponen Penting Pembacaan, sejajar dengan ciri berikut:
i. Perkembangan langkah demi langkah
ii. Diuji dan terbukti bekerja dengan pelajar Malaysia.

iii. Menggunakan intervensi berasaskan fonik yang sistematik
iv. Mudah disesuaikan untuk pelajar tahap bacaan yang berbeza

Buku-buku itu ditulis secara berstruktur untuk membantu kanak-kanak membina asas mereka pada fonik. Ia ditulis dalam konteks Malaysia supaya kanak-kanak boleh menghubungkan pemahaman mereka tentang cerita dengan pemahaman mereka tentang dunia.”

Kongsi Catatan Ini:

Kongsi di facebook
Kongsi pada WhatsApp
Kongsi di twitter
Kongsi di LinkedIn
Kongsi di reddit
Kongsi digg
Kongsi melalui e-mel
Kongsi di cetak

Posts yang berkaitan:

Kisah Pelanggan

Penarafan Google

4.9 ulasan 227

  • Gambar Profile Shaharum Ramli ★ ★ ★ ★ ★ seminggu yang lalu
    Kemudahan ini sangat mudah dan selamat. Kami menyimpan barang-barang kami selama lebih dua tahun di sini. Lebih penting perkhidmatan ... Lagi daripada kakitangan sangat baik! Responsif dan berorientasikan pelanggan. Kakitangan yang kami uruskan ialah Visa, dan dia membantu kami sepanjang proses perpindahan keluar. Tanpa bantuannya, ia akan menjadi agak menyusahkan. Dia membuatnya sangat mudah. Bagus!
  • Gambar Profile Sia Hee Leong ★ ★ ★ ★ ★ minggu 2 lalu
    Pengalaman indah disediakan oleh Visa, Nina, Nurul untuk membantu menyediakan unit storan dalam masa sejam! Sangat mengesyorkan kepada ... Lagi simpan barang anda. Tempatnya bersih, kemudahan yang terang benderang.
  • Gambar Profile Teknologi AMKA ★ ★ ★ ★ ★ sebulan yang lalu
    Pengalaman saya dengan Cube Self Storage sangat positif setakat ini. Kakitangan sangat membantu dan mesra. Harga sangat ... Lagi munasabah dan kemudahan mereka bersih dan diselenggara dengan baik.

Quote Pantas

Quote Pantas
Tutup

Waktu Perniagaan Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong

Daulat Tuanku

[NOTIS CUTI]

Sila ambil perhatian tentang waktu buka khas kami semasa cuti!

Waktu Buka Cuti Perkhidmatan Pelanggan:

6hb Jun 2022 - 9 pagi - 4 petang

7 Jun 2022 – Waktu Buka Biasa

Kemudahan storan kami kekal dibuka semasa Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong dan semua pelanggan storan sendiri boleh mengakses unit mereka seperti biasa.

×